Lelki gyötrelmei miatt engedélyezték az aktív eutanáziát egy 29 éves holland nőnek

A 29 éves Zoraya ter Beek hosszú és küzdelmes utat járt be, amelynek végén megszerezte a jogot az eutanáziához Hollandiában, egy olyan országban, ahol ez a lehetőség törvényesen megengedett, ám mégis ritkán alkalmazott a mentális betegségek esetében. Az elmúlt években jelentősen nőtt az ezzel kapcsolatos esetek száma, azonban még mindig sok a vita és a félreértés e kérdéskörben.

A döntés meghozatala

Ter Beek több mint egy évtizede szenved krónikus depressziótól, szorongástól és személyiségzavartól. Ezek a betegségek gyermekkorától kezdve végigkísérték, és felnőtt korára elérte azt a pontot, ahol úgy döntött, nem kíván tovább élni. 2020-ban, egy sikertelenül zárult, több mint 30 elektrokonvulzív terápia után, úgy döntött, hogy eutanáziát kér.

A holland törvények szerint az eutanázia engedélyezéséhez a páciensnek „elviselhetetlen szenvedést kell átélnie, kilátás nélkül a potenciális javulásra”. Ter Beek esetét három különböző szakértői csoport is felülvizsgálta, és végül minden kritériumnak megfelelt, így jogosult lett az asszisztált halálra.

A döntés nem volt könnyű, Ter Beek hosszú ideig küzdött azzal, hogy elfogadja saját halálát mint valós lehetőséget. A The Guardiannek adott interjújában elmondta, hogy a folyamat során többször is megkérdezték tőle, biztos-e a döntésében, és felhívták a figyelmét, hogy bármikor meggondolhatja magát. Ez a fajta mentális állapotban lévő emberek számára különösen fontos, mivel a pszichiátriai betegek gyakran küzdenek döntéseik egyértelmű meghozatalával.

A holland törvények

Hollandia az egyik kevés olyan ország, ahol az eutanázia törvényesen elérhető opció a mentális betegségekkel küzdők számára is. Ez a törvény lehetővé teszi, hogy az emberek méltóságteljes halált választhassanak, elkerülve az elhúzódó fizikai és mentális szenvedést. Ter Beek esete rávilágít arra, hogy a mentális betegségek is okozhatnak olyan elviselhetetlen szenvedést, ami indokolttá teszi az eutanázia igénybevételét.

A holland nő története nem csak az eutanáziáról szól, hanem arról is, hogy mennyire fontos a társadalmi megértés és a mentális egészségi problémák iránti empátia. A társadalmi stigma és a mentális betegségekkel kapcsolatos tévhitek továbbra is nagy kihívást jelentenek azok számára, akik ilyen jellegű problémákkal küzdenek. Ter Beek reméli, hogy története segít abban, hogy a társadalom jobban megértse és elfogadja azokat, akik hasonló helyzetben vannak, és hogy a mentális betegségek szenvedői is képesek lehetnek életük felett dönteni.