Gyerekek a politikai kampányokban – Ön mit gondol?

Magyarországon egyre elterjedtebbé válik a politikai pedofília jelensége, vagyis a gyerekek felhasználása a politikai kampányokban. A Népszava szerint a nagyvárosi polgármesterjelöltek harmada használ gyerekeket a politikai üzeneteik közvetítésére. Ez a gyakorlat különösen kiemelkedő a Fidesz képviselői között, ahol az elemzett 54 jelölt közül 22, tehát közel 41 százalék alkalmazta ezt a módszert. Az ellenzéki oldalon, ahol a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot is ide soroljuk, a 73 jelöltből 17, azaz körülbelül 23 százalék fordult ilyen eszközhöz.

A kampányok során a politikusok gyakran rendezvényeken és közösségi eseményeken készítenek fotókat gyerekekkel. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szerint ez a gyakorlat nemcsak etikátlan, hanem jogilag is aggályos, mivel súlyosan sérti a gyerekek jogait. A választási törvény értelmében a választási bizottságok fel is léphetnek a gyerekek politikai célú felhasználásával szemben, amit a legutóbbi választások során Orbán Viktor esetében is megfigyelhettünk, aki 345 ezer forintos bírságot kapott.

A politikusok gyakran használnak gyerekeket, hogy kedvezőbb képet festsenek magukról, és ezzel befolyásolják a választókat. Például Király Nóra, XI. kerületi kormánypárti jelölt, gyakran fotózkodik gyerekekkel különböző közösségi eseményeken. Mustó Géza, X. kerületi ellenzéki jelölt húsvéti kézműves foglalkozásokról posztolt képeket gyerekekkel, míg Pintér Tamás, jobbikos jelölt egy kerékpárút átadásánál egy gyermekkel vághatott el szalagot.

Nem minden politikus követi ezt a gyakorlatot. Vitézy Dávid például, aki a főpolgármester-jelöltek között az egyetlen, aki egyáltalán nem fotózkodott gyerekekkel. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt is elkerüli a gyerekek felhasználását, amit az ő közösségi oldalaikról is láthatunk.

A politikai pedofília súlyos kérdéseket vet fel a gyermekjogok és a politikai etika területén. A gyerekek felhasználása a politikai kampányokban nemcsak etikátlan, de jogilag is aggályos lehet, és széles körű társadalmi vitát igényel. Az ilyen gyakorlatok felszámolása érdekében szigorúbb szabályozásra és a meglévő jogszabályok hatékonyabb alkalmazására van szükség.