Középiskolás önkéntesek is csak erkölcsi bizonyítvánnyal

A Fidesz legutóbbi gyermekvédelmi törvénycsomagja alapján szigorításokat vezetnek be a gyermektáborokban dolgozók kiválasztásában. A jövőben minden középiskolás önkéntesnek, civil segítőnek és a táborokban dolgozó személynek erkölcsi bizonyítvánnyal kell rendelkeznie. A Népszava szerint ez a szabály mindenkit érint, aki nem köznevelési intézményben dolgozik, ahol már eleve kötelező az ilyen igazolás.

A Törvényjavaslat Részletei

A törvényjavaslat szerint minden gyermektáborban dolgozó személynek, beleértve a diákokat és főiskolai, egyetemi hallgatókat is, bizonyítaniuk kell, hogy nem követtek el köztörvényes bűncselekményt. Az intézkedés alól kivételt képeznek azok a személyek, akik köznevelési intézményekkel állnak jogviszonyban, mivel számukra már jelenleg is kötelező az erkölcsi bizonyítvány.

Társadalmi és Szakmai Reakciók

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke, Meleg Sándor, úgy nyilatkozott, hogy az új szabályok „ágyúval verébre” megoldást jelentenek. Véleménye szerint ezek az intézkedések túlzottan szigorúak, és akár a táboroztatás összeomlását is okozhatják, mivel jelentősen megnehezítik az önkéntesek toborzását.

A törvényjavaslat benyújtásának időzítése a Novák Katalin köztársasági elnök által adott, sokat vitatott kegyelmi botrány árnyékában történt. A botrány, amely a bicskei gyermekotthonban történt pedofil ügy egyik érintettjének megkegyelmezése körül bontakozott ki, komoly felzúdulást keltett a kormánypártok soraiban is, és a közvélemény erőteljes reakcióját váltotta ki.

A törvényjavaslat szerint a gyermektáborokban való munkavállalás ellenőrzését a fogyasztóvédelmi hatóság végzi. A hatóság jogosult megtiltani bármely személy részvételét a táborban, ha az illető nem felel meg a biztonsági előírásoknak. Emellett szankciókat is alkalmazhat a táboroztatókkal szemben, és adatokat igényelhet a bűnügyi nyilvántartási rendszerből.

A Fidesz törvényjavaslata új biztonsági intézkedéseket vezet be a gyermektáborokban dolgozók számára, amelyek célja a gyermekvédelem erősítése. Az erkölcsi bizonyítvány kötelező bemutatása minden középiskolás önkéntesre és civil segítőre vonatkozik. Miközben a szabályozás célja az, hogy növelje a gyermekvédelem színvonalát, szakértők és társadalmi csoportok aggodalmát fejezték ki a törvény szigorúsága és a lehetséges negatív következmények miatt.