Az USA döntése a TikTok ügyében: betiltás vagy eladás

Joe Biden amerikai elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, amely a TikTok betiltását célozza az Amerikai Egyesült Államokban. Az intézkedés, amelyet az amerikai szenátus április 23-án megszavazott, súlyos döntés elé állítja a ByteDance-t, a TikTok kínai tulajdonosát: vagy elveszíti az amerikai piacot, vagy eladja az alkalmazást egy amerikai cégnek.

Az FBI többször is figyelmeztetett arra, hogy a ByteDance esetleg megoszthatja az amerikai felhasználók érzékeny adatait a kínai kormánnyal. Ennek ellenére a cég következetesen tagadta ezeket az állításokat. ByteDance azt állítja, hogy nem vett részt ilyen tevékenységekben, és nem is teljesítene ilyen kéréseket.

A törvény értelmében a ByteDance-nek kilenc, opcionálisan további három hónap áll rendelkezésére, hogy amerikai vevőt találjon a platform számára. Amennyiben ez nem sikerül, a TikTok 2025 januárjára teljesen betiltásra kerülhet az Egyesült Államokban. A vállalat valószínűleg bírósági úton fogja megtámadni a törvényt, ami további időt nyerhet számukra.

A TikTok betiltása jelentős gazdasági és szociális hatással bírna. A platform jelenleg 170 millió amerikai felhasználót szolgál ki, és 7 millió vállalkozás működését támogatja az országban. Éves szinten körülbelül 24 milliárd dollárral járul hozzá az USA gazdaságához. A ByteDance szerint a betiltás nemcsak gazdasági károkat okozna, hanem a szólásszabadságot is korlátozná.

A ByteDance igyekszik elhárítani a kormányzati befolyás gyanúját, kiemelve, hogy a cég vezetését nem kínai, hanem szingapúri vezérigazgató, amerikai operatív igazgató és írországi biztonsági vezető látja el. Ezek az intézkedések azonban eddig nem voltak képesek meggyőzni az amerikai törvényhozókat.

A TikTok ügye fontos precedenst állíthat be a globális technológiai vállalatok és a nemzeti biztonsági érdekek összecsapásában. A következő hónapok döntőek lesznek a cég számára, és az amerikai technológiai piac számára is.